Програма "Позитивни заети родители"

Програма „Позитивни заети родители“

Времето винаги е било най-ценният ни ресурс, но сякаш в хаоса и динамиката на ежедневието през последните години започваме да си даваме все по-ясна сметка за това. Най-осезаемо усещаме препускащия порив на времето тогава, когато станем родители и дните, месеците и годините започнат да отлитат като мигове, изпълнени с безброй предизвикателства, задачи и едни постоянно преследващи ни въпроси: „Правя ли достатъчно?“ „Достатъчно добър родител ли съм?“

Преди да стана майка много често чувах твърдението, че децата ще те научат да бъдеш по-малко егоист. Истината е, че децата те учат да бъдеш истински осъзнат и мъдър егоист. Такъв, който съзнава, че ако не се погрижи първо за себе си, много скоро няма да има ресурса да се погрижи за нищо друго, било то и за най-ценното в живота си – своите деца. Егоист, който знае, че ако не тръгне по пътя към своите мечти, ако не реализира собствените си потребности за развитие, себеизява и успех, по всяка вероятност ще започне да ги проектира върху децата си, под формата на критика, сравняване, неадекватни очаквания, свръх контрол или неглижиране. Мъдрият егоистичен родител знае, че за да отгледаш щастливо дете е нужно щастливо семейство, а щастливото семейство се изгражда от щастливи личности. Защото щастието не може да бъде преподадено, обяснено или научено насила. То може единствено да бъде вдъхновено и открито дълбоко в самия човек – там, където е изворът на най-съкровения му потенциал. И за да откриват този извор в себе си, за да умеят да пият от него и да го опазят чист от разочарования и недоверие в себе си децата имат нужда преди всичко от едно нещо – личен пример. Пример на родители, които не изоставят себе си като хора, личности и двойка по пътя към успешното роителство. Защото преди всичко успешното родителство е именно това – баланс.

Баланс! Може би най-ценният дар, който човек може да притежава днес. Именно на този баланс е посветена моята мисия „Осъзнат живот – мъдро родителство“, а програма „Позитивни заети родители“ има за цел да подпомогне всички търсещи, развиващи се и копнеещи да дадат най-доброто на своите деца без да пренебрегват себе си родители. Какво означава това?

Това означава, че тук можете да откриете съвети, идеи, стратегии и подкрепа за изграждане на лесни за възприемане и прилагане модели на общуване и възпитание на Вашето дете. Лесни стъпки за изграждане на навици, разрешаване на конфликти и най-вече за стойностно споделено време заедно. Защото времето на работещия, зает, ангажиран, но отговорен родител днес е все по-малко, често разпокъсано между десетки задачи, които вършим с дълбокото вътрешно самообвинение, че не даваме достатъчно внимание, подкрепа и любов на децата си.

Програма „Позитивни заети родители“ Ви помага да откривате най-прекия път към Вашето дете и да говорите на неговия език, да създавате изключително ценни и стойностни мигове във времето, което споделяте с детето си. Тя е съобразена с високата ангажираност на съвременния родител, който често има само няколко кратки часа на ден с детето си, в които трябва да вмести и други домашни задължения, за да подсигури храна, среда и базова грижа за своето дете. А заедно с това иска детето му да получи не просто усещане за грижа и обич, но също така и градивни навици, добро възпитание и усещане за ред, сигурност и стойност в семейството. И всичко това след дълъг, натоварен, динамичен и често пъти емоционален ден, както за детето, така и за родителя. Атмосфера, в която напрежението и умората се натрупват, а връзката родител-дете често страда, води до конфликти, поведенчески и възпитателни проблеми, чувство на вина, гняв, страх и липса на конторл не само у родителя, но и у детето.

Програма „Позитивни заети родители“ е място, където можете да почерпите информация и да получите напътствия за бързо справяне с различни поведенчески и възпитателни казуси, интересни идеи за надграждане на връзката родител-дете, а също така и да вникнете по-дълбоко в първопричините за трудностите, които срещате, без да се налага да прекарвате дълги часове в хаотично търсене и четене на литераратура по съответните теми. И най – важното – предлага Ви реални практични решения, а не просто илюзорни, теоретични митове за възпитанието!

Като родител на две деца и специалист, работещ с родители, аз зная колко ценно е Вашето време и искам да Ви помогна да посветите всеки миг от него на нещо стойностно, особено що се отнася до Вашите деца!

С обич,

В.