Как да избера най-добрия специалист за мен?

Как да избера най-добрия специалист за мен?

В предходната статия “Опитах всичко, нищо не работи” Ви споделих няколко основни грешки, които ние, родителите, често неволно допускаме, когато се опитваме да преодолеем някакво назряващо предизвикателство. Поговорихме за това кога и с какво може да ни е полезен специалистът в тези ситуации и как външната подкрепа, понякога може да ни даде именно тази отправна точка, инструменти и фокус, които сме търсили през цялото време. Истината е, че това важи не само за предизвикателствата, свързани с децата, дори не само за родителите. Както винаги напомням на себе си и на хората, които ми се доверяват, ние и единствено ние сме отговорни за своя живот и само в нашата власт е да се справим с трудностите, да научим уроците си и да израстваме. Паралелно с това обаче чуждата подкрепа, съвети и идеи могат да бъдет безценен ресурс за нас, особено тогава, когато са дадени от професионалист. И тук възниква въпросът – а как да изберем правилният професионалист? Защото живеем във време, богато на възможности, богато на експерти във всяка област, но когато става дума за нашия личен живот, психично здраве, за децата ни и за баланса в семейството ни, е изключително важно на кого ще се доверим!

В следващите редове ще Ви споделя моя списък от опорни точки, който аз следвам, когато търся експерт в областта на здравето, на личното и професионалното си развитие или това на семейството ми. Да, ние специалистите, също непрестанно се надграждаме и за нас е безкрайно важно на кого се доверяваме по своя път. Можем да бъдем доста критични понякога!

Това са и базистните условия, на които трябва да отговаря всеки експерт, на когото се доверявате, за да можете да бъдете напълно сигурни, че сте попаднали на „правилния човек”. Това са и законите в моята работа, за да съм сигурна аз, от своя страна, че давам реална и непрестанно повишаваща се стойност на тези, които ми се доверяват. Ето ги и тях:

  1. Експертност

В днешно време повишаването на квалификацията, дори преквалификацията е сякаш по-достъпен процес от всякога. Доста често за тази цел не се налага дори да завършваш отделна специалност в университета – достатъчно е да намериш легитимен курс, който бързо и качествено да те подготви за онова, на което си избрал да се посветиш. Защо е така? Времето става все по-ценен ресурс за нас и ние търсим все по-кратки пътища за постигането на целите си. Науката се развива и едно от големите ѝ постижения е именно в това, че открива нови методи и средства да синтезира ценна информация, практики, процеси, така че съвременните специалисти да могат да се обучават бързо и ефективно. Не бива обаче да забравяме, че „бързо” невинаги е равно на „ефективно”. Разполагаме с голямо разнообразие от обучения, което е страхотно, защото ни пести много време, но невинаги ни дава стойност. Всичко е много индивидуално. Самата аз се страя да балансирам между класическото образование в университет, което дава стабилна, легална база, и ефективни, вискокачествени специализирани обучения, които се провеждат от най-добрите специалисти в България и чужбина. Университетът ми дава онази дълбочинност и всеобхвантност, която вярвам, че всеки сериозен и себеуважаващ се специалист трябва да има като база, а допълнителните курсове и квалификации ми позволяват да съм в крак с времето, със съвременната динамика, теми и потребности на хората и да прилагам успешно най-новите и ефективни методи за подкрепа. В моята област – психологията, психичното здраве и грижата за семейния баланс, отговорността е огромна и никой разумен специлист не бива да прави компромис в качеството на обучението си, независимо колко време и средства отнема то. Стратегията, която аз следвам, е винаги, особено когато се касае за здраве, да се доверявам на хора, които имат съостветната експертност. Експертността е комбинацията от легална квалификация и реален практически опит. Хубавото на съвременната реалност е, че можем да проверим експертността на специалиста, при когото отиваме – каква е квалификацията му, къде се е обучавал, какви препоръки има и т.н. Не подценявайте този момент!

  1. Автентинчност

Да речем, че вече сме направили своето проучване – имаме тема, върху която искаме да работим, потърсили сме експерти в областта, спряли сме се на някого. Достатъчна ли е обаче неговата квалификация, за да сме сигурни, че можем да му се доверим? Всъщност, не съвсем. Както казахме, днес не е особено трудно да придобиеш квалификация в редица области. Когато се доверяваме на някого обаче и инвестираме своето време, усилия и средства, за нас е важно да знаем, че той е истински експерт. Автентичността е базово качество на всеки експерт! Автентичността означава, че онова, което даден специалист заявява, че владее, изповядва като ценности и идеали, прилага на практика в своята работа и личен живот, съответства на реалността. Какво бихте си помислили, например, ако някой предложи да Ви консултира как да станете милионери, а после разберете, че този човек живее на кредит и е потънал в дългове? Бихте ли доверили фигурата си на някого, който Ви предлага здравословен режим на хранене, а сам не се грижи за себе си? Бихте ли доверили благополучието на връзката си на специалист, който сам живее в постоянни разпри или недълготрайни връзки?

Хубавото на социалните мрежи днес, е че можем да се „запознаем” със специалиста, неговите убеждения и житейски разбирания много преди да инвестираме време, средства и доверие в него. Разбира се не всеки, който демонстрира идеалите си в социалните мрежи наистина живее според тях, но все пак бихме могли да придобием първоначална представа. Понякога дори се оказваме в ситуация, в която първо откриваме специалиста, а после темата си. Попадаме на човек, който така добре повдига онези болки, които ние дълго крием в себе си, че едва тогава се осмеляваме да направим крачка напред, да ги осветим и вече знаем, че това е човекът, на чиято подкрепа бихме се доверили, за да ги излекуваме.

  1. Съвместимост

Както казахме, автентичността или с други думи – истинското лице на специалиста е много важен детайл за качествената работа и за изграждането на стабилна доверителна връзка между него и Вас. Заедно с това обаче, моят опит показва, че едни от най-успешните партньорства се получават между клиенти и специалисти със съвместими теми. Да започнем от там, че, особено в психологията, повечето специалисти се насочват и развиват в тази област на първо място в търсене на лични отговори, решения и по-дълбоко разбиране на себе си и своя живот. За съжаление много от тях пренебрегват процеса на лична отработка и се насочват веднага към това да „дават съвети на другите”, което веднага ни връща към темата с автентичността. Такива специалисти остават заключени в своите травми и ги проектират върху клиентите си, поради което не могат да бъдат обективни, безоценъчни и коректни в работата си. Но когато един специалист премине през своите житейски теми осъзнато, градивно и чрез нужната отработка, той се превръща в истински експерт! Такива експерти понякога са рядкост! Защото този процес е дълъг, понякога доста болезнен, отнема много време и работа върху себе си и малцина са склонни да го извървят докрай. Завършеният експерт обаче не само има достатъчно развита емпатия към клиента, може да го разбере истински без да преживява неговата болка и да проектира своите теми върху него, но също така владее огромен ресурс от знания, осъзнавания и работещи инструменти, които сам е изпитал! (това отново ни връща към безценната автентичност). Когато имаме конкретна тема, в най-добрия случай можем да се доверим на специалист, който е в сходно професионално, но и житейско направление. Например, ако искаме да решим проблем, свързан с развитието на детето си, се обръщаме към специалист, който в личен план също е родител. Ако искаме да разрешим проблем в брака си, би било чудесно да открием специалист, който има дълготрайна хармонична връзка. Онези теми, които специалистът сам е проработил за себе си, които са актуални за него и са в неговия личен и професионален фокус са най-силните му полета! Освен експертност в тях, той е склонен и на реалистичен подход. Много млади специлисти, докато изградят своята практика, особено ако са избрали поле, в което нямат личен опит, са склонни да следват идеала. Тоест, да изискват, предписват и очакват от клиента да се движи „според книгата”. Те не познават реалните приложения на наученото и не разграничат теорията от практическата динамика в реалния живот, което може да натовари, ретравматизира или най-малкото – да остави клиента без резултат.

Това, разбира се, не означава, че няма прекрасни експерти, които работят с деца, макар все още да нямат свои. Никой специалист не може да преживее всичко, за да е максимално свързан с всеки клиент. Представете си само лекар, който е преболедувал всички възможни болести. Съвместимостта на темите е само един фактор – бонус, който също ще ни помогне да изградим по-силна и стабилна доверителна връзка.

  1. Емпатия, Ангажираност, Безоценъчност, Любов

Това са едни от най-важните качества, които всеки специалист, работещ с хора трябва да притежава.

Емпатията ни дава възможността да разбираме чувствата на другите без думи. Да бъдем съпричастни с тях, да им дадем подходящата подкрепа. Ангажираността се изразява в това, че когато един човек застане срещу своя специалист с проблема си, то във времето на съвместната им работа за специалиста не съществува нищо друго, освен клиента и неговото запитване. Спомням си как на една терапия за работа с вътрешното дете, на която ходих, бях водена от млада жена – терапевт, която така и не успя да изгради връзка с мен. През цялото време се чувствах виновна за това, мислейки, че аз нещо не правя както трябва. Когато отварях очи след поредната медитация, виждах как въпросната дама – терапевт се рови в телефона си. Отговаряше кратко, без зрителен контакт на моите въпроси, а после, след като си тръгвах, отваряйки своя профил в социалните мрежи виждах, че тя просто е била ангажирана с това да пусне поредната си публикация. Препдолагам се досещате колко ефект е имала цялата терапия. За сравнение, няколко години по-късно проведох една подобна практика с друг специалист, при това онлайн и само за час получих онзи ефект, до който предходният специалист не можа дори да се доближи за целия период на съвместната ни работа от няколко месеца. Когато се доверявате на специалист, помнете – вие инвестирате Вашето време и средства! Вие сте важни! Не доверявайте себе си и своето здраве и развитие на някого, за когото те не са приоритет!

Какво означа експертът да е безоценъчен? То означава, че човекът срещу Вас приема споделеното от Вас като факт, без да поставя етикети, рамки, квалификации и ли да Ви съди за Вашите чувства, действия или нужди. Да, той може да Ви каже в прав текст, че това, което правите не Ви служи добре, но ще го каже така, че Вие да не се почувствате малки, невежи или неспособни. Точно обратното – ще почувствате, че Вие едва откривате своите реурси и имате силата и правото да ги развиете е да се възползвате от пълния им потенциал!

И не на последно място, за да бъдеш емпатичен, ангажиран, подкрепящ, безоценъчен е нужна Любов! Но не онази, егоистична „любов”, която мнозина проповядват, заявявайки, че обичат само един човек или семейството си, но мразят другите хора. Това е заблуда, прикриваща неспособността да се обича. Специалистът трябва да е способен на Любов към всичко и всички. Любов, която не зависи от това дали Вие сте щастлив или тъжен, дали сте постъпили „добре” или „зле”, дали сте мил или груб. Тази любов просто е! И именно в това е нейната лечебна и трансформираща сила. Експертът, който работи с любов се развива и надгражда постоянно. Той се учи от Вас и Вие от него и именно това Ви гарантира уникална динамика и резултатност!

5. Вътрешно усещане

Всички познаваме онези специалисти, тип „гуру”. Те идват в живота ти с гръмки лозунги, обещания за невиждана трансформация, нахъсват те, мотивират те… и ти вземат едни пари. Срещите с тях са завладяващи, особено ако има и публика. Те са ефектни, магнетични, авторитетни. Но вдъхновението и трансформацията ти приключват след края на срещата, обучението или терапията. Сякаш си бил в някакъв паралелен свят, в който си можел всичко, за което копнееш, а сега изведнъж буквално си паднал обратно в сивата реалност. И искаш още. Нещо те притегля към тях. Какво ли е?

Нарича се манипулация. Тези специалисти може и да нямат умението наистина да ти помогнат да се трансформираш в желаната посока, но умеят добре да си играят с теб. Те знаят как да създадат вътрешна зависимост между Вашите срещи и онова така търсено усещане за свобода, възможности, развитие и екстаз. Казваш си, че „имаш чувството, че това е твоят човек”, а резултатите така и не идват. (Тук изключваме онези случаи, в които клиентът очаква специалистът да случи промяната вместо него и не полага усилие. Там резултати не се и очакват) Да, процесът по развитие, израстване и трансформация е дълъг. Пътят не е просто една права линия – има моменти на препускане и такива на застой. Но усещането, че „работиш върху себе си” трябва да е реално във всеки момент, а не само, когато си в обхвата на чара на експерта.

С други думи – важна част за изграждането на доверителната връзка специалист-клиент е усещането, че това е Вашият човек. НО!!! Това усещане следва да бъде продукт на горепосочените характеристики – намерили сте качествен, квалифициран експерт, с добри препоръки (дори да работи от скоро), автентичен в цялостния си образ, емпатичен, подкрепящ, ангажиран, отдаден, непрестанно развиващ се, работещ с любов и внимание с фокус темите, които са Ваши. А не просто някой, когото обичате да слушате, защото говори добре и владее качествена маркетингова стратегия да „повдига болките Ви”, дори да няма план за тяхното лечение!

С обич,

В.