Как да изберем подходящи детски книги (Как да възпитаме дете – читател, част II)

Как да изберем подходящи детски книги (Как да възпитаме дете – читател, част II)

В предходната статия говорихме за навиците, средата и примера, които възпитават в детето любов към книгите. Но тук идва и един от най-важните въпроси – как да изберем самите книги? В следващите редове ще споделя с Вас няколко насоки, които предлагам не само на родителите, които ми се доверяват, но и самата аз прилагам у дома с моите две деца.

Съвременният свят е истински рай за децата – читатели. Не бива да допускаме влиянието на екраните и тяхната все по-голяма роля в живота ни да ни попречат да забележим това! Все повече автори са вдъхновени да създават пъстри, красиви и пълни със стойност детски книги. На пазара има огромно разнообразие от заглавия, формати и тематика за всяка възраст, а най-хубавото е, че в този „бум” на детската литература издателите се стараят наистина да привлекат и задържат интереса и на детето, и на родителя. Това ни дава огромен избор и е още една ръка, подкрепяща детето – читател по неговия вълнуващ приключенски път.

И докато с по-големите деца изборът на книги често (не и винаги, разбира се) е по-лесен поради техните лични и изявени предпочитания, с малките деца, които тепърва се запознават с книгите, това далеч не е така.

Но нека започнем от самото начало. Кога е най-подходящият момент да започнем да четем на детето си? Още преди раждането. Ползите от пренаталното четене са сериозна тема, която в последно време силно вълнува науката. Ако обаче детето Ви вече е на 3 и все още нямате изградени навици за четене или отявлен интерес към книгите, това не бива да се превръща в повод за притеснение или чувтсво на вина. По-скоро е прекрасен момент да започнете.

Както споменахме в предходната статия, колкото по-рано заобиколим детето с книги, които са видими, достъпни и ценени у дома, толкова по-добре. Любовта започва с опознаване и преди книгата да се превърне в история, тя е просто… книга – поредният интересен предмет, който да изследваш.

Малчовците днес са щастливи, че можем да им предложим цяла палитра с книжки с твърди корици, гумени книжки за баня, книжки с плюшени животинки и какво ли още не. Интересът към тези книжки в повечето случаи не се задържа дълго и тяхната основна цел е да запознаят детето с предмета „книга”. Да привлекат интереса му да докосва, разлиства, разглежда и да проправят пътя към следващия етап – книгите, които вече започваме да му четем. И именно тук родителите често имат най-много въпроси. Ето няколко простички насоки, които могат да Ви бъдат полезни:

  1. Картинки, които са максимално близки до реалните образи.

Не ме разбирайте погрешно, не съм противник на барбароните или на други измислени същества. Вълшебните светове имат свое специално място в детството, но когато за първи път избираме книжки, които да четем на детето, да показваме картинки и да учим думи е добре героите в тези книжки да са разпознаваеми. Нека мечката прилича на мечка, а кучето на куче. Има книжки с прекрасни детски илюстрации, с които детето лесно може да направи пренос върху животно, което е видяло навън или пък на снимка. По-късно, да кажем към 3-4 годишна възраст, когато въображението и реалността все още силно се преливат, но познавателните способности на детето и речниковият му запас са значително по-развити, можем да предложим и книжки с по –измислени персонажи. За всичко си има време.

  1. Ясна, структурирана и последователна история.

Впрочем, това важи и за филмчетата. Най-подходящи са онези истории, които са кратки и с ясна сюжетна линия, която има отчеливо начало и край. Особено тогава, когато се касае за поредица. Как най-общо изглежда това? Историята има сходна последователност: Имало едно време един герой, който бил….. Един ден се случило…. Тогава станало…. Накрая….

Историята не трябва да бъде твърде дълга, за да може детето да задържи вниманието си и да запомни основната нишка, за да се упражнява с времето да прави логически връзки и да развива това умение. Особено в началото е добре в рамките на едно четене да можете да преминете през цялата история.

  1. Синхрон между историята и картинките

Прекрасно е ако книжката е пълна с картинки, които предават смисъла на текста. Така детето следи действието докато ние четем, прави нови и нови връзки при всяко четене, обогатява речника си посредством връзката дума – кратинка, ориентира се към задаване на нови опознавателни въпроси и запаметява историята, която след време се опитва да разказва само по картинките. Всичко това тренира много нови умения като въображение, памет, логическо мислене, последователност, реч и т.н. И то докато четем за удоволствие.

  1. Книжки, подходящи за възрастта.

Не бива да забравяме, че ние сме тези, които направлявляват детето по пътя на неговото развитие. Ако твърде дълго предлагаме книжки с твърди корици, в един момент детето ще загуби интерес към тях, затова е важно да уловим момента, в който е готово да му предложим нови книги и нови навици, свързани с тях. Също така е важно да не насилваме детето да чете и да не му предлагаме книги и формати, които не са подходящи за него. Твърде сложни истории, с много сюжетни линии, сложни персонажи, малко картинки или дълги описателни текстове не са подходящи за преучилищна възраст. Освен ако, разбира се, самото дете не ни подскаже, че е готово за тях.

  1. Текстът е приятел

За малките деца особено подходящи, интересни и запомнящи се са текстовете, които съдържат рими. На пазара има много книжки с истории в стихотворна форма. Важно е да не забравяме обаче да хвърляме и по едно критично родителско око, защото, за съжаление, в голямото разнообразие от книги се крият и такива с неподходящи думи в текстовете си, както и такива, които не са съобразени с граматическите правила. За да се научи да говори правилно, едно дете трябва да чува правилна реч. Това важи и за четенето.

  1. Истории с животни.

Животните имат огромно значение в детския свят. Неслучайно животните са едни от първите същества, които децата имитират и запомнят. Чрез животните децата се запознават с много други неща, включително и различни черти на характера, постъпки, правила на поведение. За най-малките книжките с животни често са по-подходящи и интересни от останалите истории, затова не ги пренебрегвайте!

В следващата статия от поредицата ще поговорим за правилата на четене, които ние, родителите, е добре да спазваме, когато въвеждаме детето в света на книгите. Кои истории са подходящи и кои не? За какво могат да ни бъдат полезни книгите във възпитанието? Трябва ли историята да има поука и как да насърчим детето да я осмисли? Очаквайте скоро!

С обич,

В.