Как да възпитаме дете – читател

Как да възпитаме дете – читател

Едва ли е нужно да Ви убеждавам в ползите от четенето. Щом сте открили тази статия, вероятно вече сте добре запознати и вярвате в тях. А те са толкова много! Някои родители се стараят да възпитат навика за чете на книги, с цел да подрепят интелектуалното развитие на своите деца, а приносът на книгите в този аспект не е никак малък. Четенето развива редица функции като памет, въображение, градивни навици за търсене на информация, любопитство, грамотност, логическо мислене и т.н. Заедно с това обаче е много важно да отбележим, че децата-читатели се наслаждават на много по-балансирано емоционално развитие. Те са по-емпатични, по-добре разбират своите емоции и тези на другите. Те са по-уверени, защото в образите на любимите си герои несъзнателно се запознават и приемат като свои различни ресурсни модели за справяне с предизвикателствата на живота. Те са по-смели, защото знаят, че всяка трудност има решение и от другата страна на всяко предизвикателство стои възможност. Те са по-креативни, защото онова, което познаваме като въображение, всъщност е една огромна база от натрупани образи, събития и изобщо пъстра информация за света, а децата-читатели умеят да ѝ вдъхват живот!

И тук логично възниква въпросът: а как да възпитам дете – читател и как да възпитам любов към четенето? На тези въпроси ще си отговорим в следващите редове.

Любовта към книгите се ражда първо у дома! Тя не е много различна от всяка друга любов в живота на човека. Тя се заражда там, където човек се чувства защитен, свързан и свободен да се развива. Затова и най-добрият начин да възпитаме дете – читател е чрез нашия личен пример. Децата учат чрез имитация на възрастните, защото техния вътрешен инстинкт им нашепва, че оцеляването е гарантирано тогава, когато следваш моделите на тези преди теб. Те естествено проявват най-голям интерес към предметите, които ги заобикалят най-редовно и с които боравят родителите им. Затова, ако искате дете – читател:

Четете пред децата и с децата

Нека виждат, че самите Вие изпитвате удоволствие от книгите и те заемат важна част от живота Ви. Тук говорим най-вече за книги на хартиен носител. Ако у дома мама и татко стоят само пред устройствата, то детето трудно би взело инициативата да чете само. И нека оставим тук оправданието „нямам време да чета” – човек намира време за всичко, което е важно за него. Особено когато е пример за някой друг!

Заобиколете детето с книги

Не става дума за това да претрупате дома си с книги, а за това те да бъдат налични и видими в пространството на детето. Детската стая, всекидневната или друго помещение, в което детето и семейството прекарват време. Нека книгите са подредени на видимо място – не зад непрозрачни врати на шкафове, където дори Вие не се сещате за тях или на най-високия рафт на секцията, където погледът на детето просто не достига.

Създайте ритуали по четене

Четене преди лягане, четене в автобуса, в колата, пред кабинета на педиатъра! Книгата може да замени всяко устройство или играчка. Дори ще се изненадате, че с придобиването на този навик детето Ви ще бъде много по-спокойно и балансирано, когато трябва да прояви търпение.

Терапевтично четене

Създайте навика да разрешавате конфликтни ситуации, да се справяте със стреса и тревожността, а също и със скуката, с помощта на книгите. Можете да отделите кътче в детската стая, с килимче, столче или пък възглавнички, около което да има книжки с истории за справяне с различни предизвикателства, страхове и конфликти. Нека детето изгради навика да търси решения, информация и подкрепа в книгите, а Вие бъдете до него в процеса.

Учете чрез четене

Помните ли как търсехме информация като деца? Дългите списъци с думи проверявахме търпеливо, ред по ред в речника. Когато трябваше да пишем доклад, търсехме информация в енциклопедията. Да, днес имаме прекрасен начин да спестяваме време, но той има много негативи за детското развитие. Освен прекомерното време пред екрана, интернет и бързите отговори пречат на децата да възпитат търпение и упоритост. Обратно – те създават поколение, неспособно да задържа вниманието си, да се посвети концентрирано на по-дълъг процес и да премине през етапите му градивно. А всичко това е добра основа за липса на психоемоционален баланс и повишена тревожност. Затова, няма да навреди да поставите някоя и друга енциклопедична книга за животните или растенията на видимо място и следващия път, когато детето Ви попита „какво е това?” да седнете заедно и да намерите нови любопитни знания между кориците.

Създайте детска библиотека и делегирайте отговорността за поддържането ѝ

Любовта към всяко нещо включва елемента на грижата. Прекрасно е ако детето знае къде точно стоят неговите книги и отговаря за поддържането им в ред. Можете да започнете с малка кутия и да надграждате. Можете да заменяте книжките, когато детето ги надрасне или да размествате местатат им. Важно е онези книжки, които искате да привлекат вниманието му в момента да бъдат на височината на очите на детето и по-централно разположени. Така няма да се налага да „насилвате” неговия интерес, а деликатно ще събудите любопитството му. Нека детето има отговорността да подрежда книгите в края на деня, да връща една книга преди да вземе друга, да забърсва прах от рафтовете, да взема и връща книга за вечерното чете и т.н. Взаимодействието ражда любов.

Възпитайте уважение към книгата

Нека детето знае, че книгите не са просто поредните играчки и заслужават специално отношение. Демонстрирайте грижата си към тях с личен пример. Определете им подходящи място, подпомагайте поддържането им в добро състоние. Добре е детските книги да бъдат разположени отделно от играчките, но в пространство, в което детето прекарва много време, така че да бъдат непрестанно видими и достъпни за него!

Не насилвайте, а подкрепяйте!

Четенето не бива да бъде наказание или принуда. Възпитаваме уважение и любов към него в децата си, а не страхопочитание. Нека детето знае, че книгите трябва да се пазят, но нека не се бои да ги докосне или вземе със себе си на път. Нека детето има избор кога и колко да чете.

Интересът към книгите може да се променя с възрастта и да преминава през различни етапи, това не бива да ни плаши. Любовта към четенето може да се възпитава от раждането, неслучайно днес говорим толкова много и за важността на четенето на глас в пренаталния период. Важно е обаче да знаем, че за всяко дете точният момент идва в различна възраст и нито е необходимо, нито полезно да насилваме интереса на детето.

В следващата статия ще поговорим за избора на подходящи книжки и на какви изисквания е добре да отговарят те.

Ако статията Ви е харесала, моля, споделете я. А ако имате нужда от подкрепа във възпитанието на градивни навици във Вашето дете – аз съм тук да Ви подкрепя.

С обич,

В.