Психология на щастливата ваканция с деца

Психология на щастливата ваканция с деца

Летните месеци са винаги дългоочаквани за повечето от нас, без значение какви са конкретните ни планове за почивка, но след последната година на изолация, затваряния, ограничения, кризи и страхове, това важи повече от всякога!

За много от нас специфичното положение през последната година донесе големи негативи, но заедно с това ни научи на повече благодарност към онова, което не можем да си купим, на повече смирение пред онова, което не можем да променим, на повече отговорност към себе си и към другите, а също така и на повече гъвкавост в динамиката на ежедневието. Това важи изключително за родителите на малки деца. С наближаването на лятната ваканция ни очакват вълнения и предизвикателства, които някои посрещат с повече ентусиазъм и отдаденост, докато други очакват с по-голяма доза напрежение, породено от натрупания в последната година стрес. Разбира се, притеснения и вълнение около пътуванията с малки деца винаги имаме и затова в следващите редове ще споделя с Вас няколко опорни точки от плана за щастлива семейна ваканция с малки деца, лично изпитани от моето семейство с двама малки, безкрайно енергични пътешественици.

  1. Планирайте разумно

В желанието си да „си поемем въздух” след затварянето и изолацията понякога можем да сме твърде идеалистични в планирането на ваканция. Така например, можем да изберем неподходящо време, като пропуснем да съобразим, че времето ще бъде твърде топло и голяма част от деня с бебето ще трябва да прекарваме на закрито в хотелската стая или пък подберем хотел, който не предлага подходящи условия за малки деца – липса на достатъчно пространство за деца, липса на достатъчно на брой помещения, за да може и възрастните, и децата да си почиват. Можем също така да презапълним програмата си с планове, в желанието си да се наситим на живота, на времето и на възможността да споделим повече преживявания с близки хора. Или можем да заложим неподходящ бюджет, особено ако пътуваме с дете за първи път или пък да преценим да съкратим някои ангажименти, които могат да се окажат важни – като например да се лишим от удобството на кухня в мястото за настаняване и да разчитаме единствено на храна от вън за детето, в чието качество далеч не можем да сме сигурни.

Важно да се запитаме от какво наистина има нужда всеки член от нашето семейство и да се съобразим с възможните условия. За тази цел можете да направите списък с плюсовете и минусите на пътуването до определено място или за определен период и в определено време, а също и да отбележите нещата, които е важно да вземете под особено внимание – брой на децата, здравословно състояние, възраст, степен на самостоятелност и т.н.

  1. Съобразете се не само с мястото и времето за престой, но също така и с неговата продължителност.

От опит мога да кажа, че когато отиваме на почивка с малко дете най-ползотворни са по-дългите почивки, защото дават възможност за адаптация на цялото семейство, а заедно с това и възможност за реално отпочиване. Кратките пътувания са свързани с по-интензивна пренастройка, която невинаги е възможна, особено при бебетата и децата до 3 г. възраст, поради което има голяма вероятност пътуването да бъде стресово и за Вас, и за децата, а престоят да бъде безсънен и изпълнен със сълзи и нерви. Разбира се, невинаги можем да си позволяваме дълги почивки, затова е в плюс, ако планираме кратки такива, да ги правим по-често и на по-кратки разстояния.Дългият път особено изнервя децата. Сигурно познавате онези родители, които непрестанно пътуват с децата си и те са толкова спокойни и привикнали с това. Да, това е нормално, но изисква време и търпение. Защото децата обичат приключенията и са адаптивни, стига да не правим твърде резки „скокове”. Такива са например ситуациите, в които прекарваме дълго време в еднотипна рутина и основно затвореворени в апартамента и в един момент рязко променяме мястото и ежедневието си.

  1. Адаптирайте графика на детето предварително.

Обичайно лятото, с неговите топли и дълги дни, прекарваме повече време навън, по-активни сме, а часовете за сън значително се изместват, особено ако сме на почивка и искаме да се насладим на дълга вечерна разходка и ранен плаж с децата, когато слънцето все още не е твърде силно. Затова е подходящо да преценим в кой период на лятото ще пътуваме, в кои часове ще бъдем навън с детето, събразно времето и неговата безопасност и кои ще бъдат часовете за почивка. Добре е да започнем адаптацията на ежедневната рутина още у дома, няколко седмици по-рано, като постепенно изместваме часовете за сън и продължителността на времето навън.

  1. Реалистични очаквания към детето.

Огромна част от родителите на малки деца копнеят за своето време заедно. За време насаме, за време на истинска почивка за възрастни и особено през първите години на детето смятат, че могат да реализират тези желания, като просто вземат детето със себе си. Обикновено, в първия случай, родителите изпадат в конфликти помежду си, разочаровани и изнервени, че детето не прави каквото те очакват и има „свой глас”, който, ако не бъде зачетен, може да намери друг израз – безсъние, необичайни натинки, стомашни неразположения и поведенчески кризи. Във втория случай родителите, опитвайки се да си спестят максимално грижи около детето, като приготвяне на храна със сигурно качество, защото са „на почивка”, стоене по цял ден под горещото слънце, липса на добра хидратация и почивка, доста често се оказват в спешното отделение и то нееднократно в рамките на една и съща почивка.

Добре е да си даваме сметка, че децата са малки за доста кратък период от време (дори той да ни се струва безкраен понякога) и че в този период ние сме на първо място техни родители. Не можем да очакваме те да бъдат наша изпълнителна притурка и ако се нуждаем от истинска почивка сами, е добре да планираме такава, като потърсим помощ, създадем си график за редуване с партньора, организираме почивка с прители, с които взаимно да си помагаме с децата и т.н.

  1. Подгответе разумно багажа

С наближаването на почивката всички се умиляваме от сладките детски дрешки и играчки за плаж. Обикновено немалка част от бюджета ни отива не само за почивката, но и за пазаруването преди нея. Пътуванията с деца могат да бъдат добър начин да приучим и себе си, и тях към по-малко вещи. Лятото предлага страхотни и много здравословни и развиващи забавления навън, които никоя играчка не може да замести. Детската изобретателност, въображение и мислене се развиват изключително в свободата да се опознава и изследва светът навън, и да се откриват „естествени играчки” като листа, пръчки, миди и др.

Често родителите смятат, че ако вземат по-голямата част от познатите за детето неща с тях, това ще облекчи процеса на адаптация, но всъщност се случва точно обратното – детето иска да опознае новата среда, това неминуемо е свързано с много емоция и напрежение в него, а ние се опитваме да го „успокоим” или реално да тушираме процеса, като непрестанно отклоняваме интереса му към вече познати неща. Да, хубаво е да има нещо познато, като завивка, любимото мече или някоя много занимателна игра, но това е съвсем различно от възможността да понесем със себе си целия му шкаф за играчки в опит да го „усмирим”.

Сходно е положението с дрехите. През лятото децата се нуждаят от удобни дрехи, с които да могат максимално свободно да играят, да опознават възможностите си и да се развиват физически, а не да изглеждат като прелестни кукли в рокли, които им пречат да тичат, стягащи сладки сандалки или в любимите тиранти от баба, които на всяка цена трябва да не изцапаме! Също така е хубаво да съобразим, че и на море, и на планина вечерите могат да бъдат прохладни, а дългите разходни изискват удобство!

  1. Подгответе не само багажа, но и цялото семейство.

Кой ще пътува с Вас? Кой какви очаквания има? Ще работите ли дистанционно или всички ще почивате? Ще бъдете ли заедно през цялото време или ще се редувате, за да може мама и татко да имат време за самостоятелна разходка, плаж или време за сън? Ще Ви помага ли някой или разчитате само на себе си? Хубаво е тези очаквания да бъдат уточнени преди почивката, за да няма сърдити и разочаровани.

По същия начин е добре да поговите за предстоящото пътуване и детето, ако то вече не е бебе. Обяснете му какво предстои, разказвайте му истории, четете приказки, разглеждайте снимки или картинки, играйте тематични игри.Включете го в подготовката на багажа. Планирайте заедно, ако е по-голямо. Всичко това подготвя малката главичка, че нещо ново ще се случва и <новото става по-вълнуващо и по-малко страшно.

  1. Дайте си добър старт

Отлагането на багажа, застраховката, зареждането на колата, купуването на храни и лекарства и т.н. за последния момент гарантира само едно – стрес. Колкото и да си мислим, че не е така, винаги преди дълъг път ние, родителите подсъзнателно се напрягаме. Знаем, че отговорността с деца на път не е малка. Някои се страхуват как детето ще понесе пътуването, а те – възможната истерия в колата. Други се боят да не се разболее малкото дете>, трети искат да похарчат повече, отколкото трябва и това ги напряга. Четвърти трудно се отделят от работа и имат неприятни емоции с вземането на отпуск и превключването на почивна вълна. Затова – дайте си време. Обмислете, планирайте и започнете да се подготвяте полека от по-рано. Разбира се, има хора, които обичат да са импулсивни и в това няма нищо лошо, особено ако цялото семейство е привикнало.

Дайте си добра почивка преди деня на пътуването, възможно най-малко преуморяване и преизнервяне на детето, съобразяване на пътуването с режима му на сън и хранене (някои деца спят добре в колата, други не). Заедно с това, в деня на пристигане също си дайте нужната почивка от пътуването, време за адаптация. Имайте предвид, че адаптацията на детето изисква няколко дни обикновено, особено ако то е съвсем малко. Тогава може да Ви очакват промени в режима на хранене и сън, чести събуждания, изпускания в леглото, повече детски гняв, сълзи, тръшкане. Важното е, че това ще премине веднага, щом детето усети средата като своя и безопасна, което изисква Вие да се отпуснете от една страна, а от друга да планирате достатъчно време за почивка и не прекалено интензивни и натоварващи занимания през деня, близки до обичайния за детето график, към който вече е привикнало.

Списъкът със съвети за щастлива ваканция може да бъде безкраен – от пазаруването, през аптечката, подреждането на багажа до всяка минута от времето Ви извън дома. Всяко семейство най-добре усеща от какво се нуждае и когато планираме почивка с деца е важно да не забравяме и техните нужди – особено, когато те още не могат да ни ги споделят директно. Най-важният ключ към щастливото ни пътуване е правилната нагласа, готовността да бъдем истински заедно, а не просто да променяме локацията и списъка си със занимания.Да се вслушваме както в себе си, така и в другите, за да можем да се презареждаме ефективно и да създаваме позитивна и градивна енергия сред хората, които са важни за нас!

Щастливо лято!

С обич,

В.

Снимка: личен архив