Ти си Енергия!

Ти си Енергия!

7 елемента на женската енергия за по-добра мама-форма и по-щастливо семейство

Наскоро повдигнах темата за поддържането на добра форма след раждането като едно 7-дневно предизвикателство, по време на което споделих моите “малки тайни“ по въпроса. Онези от Вас, които са имали възможността да проследят процеса (или решат да го направят сега, на моята Фейсбук страница, предизвикателството #Мамавъвформа) вече знаят, че за мен добрата форма далеч не се измерва в преследването на определени цифри. Добрата форма е онази форма, в която ние, като жени, се чувстваме удовлетворени от себе си, здрави, щастливи, енергични и уверени. Добрата форма има различни измерения за всяка жена и е съвкупност от толкова много елементи, които значително надхвърлят границите на процеси като здравословното хранене и физическата активност, колкото и значими за целта да са те. Ето защо бих искала да поговорим именно за онова, което стои зад нашата добра форма като жени и майки, не само в контекста на фигурата, но и на целия ни живот. В тази статия ще стане дума за онзи безкрайно важен елемент от женската природа, който ни позволява да бъдем най-силната, вдъхновяваща и трансформираща се версия на себе си – Енергията!

Защото Ти си Енергия!

Сигурно си забелязала онези моменти, в които, след като направиш нещо за себе си – разходка, масаж, нещо приятно за хапване, среща с близък човек, личен успех или дори покупка, се чувстваш по-приповдигната, освежена, удовлетворена и някак хората около теб също започват да ти изглеждат такива, особено близките! Децата се цупят по-малко, по-лесно постигате съгласие. Излишните спорове у дома намаляват. Партньорът ти е по-отворен за всякакво общуване с теб, по-усмихнат, позитивен и сякаш всичко се случва с по-голяма лекота.

Защо е така? И дали това е рядка случайност?

Не, не е! Всъщност това е нещо, което в много голяма степен зависи от нас като жени. Както знаем, в природата всичко е енергия, която непрестанно се движи и трансформира. В човешката природа енергията се движи в посока от жената към мъжа и децата. Това означава, че жената, с нейната съзидателна сила, ражда не само живот, но и енергия, с която подхранва близките до нея хора. Затова децата са щастливи с онези майки, които се грижат за себе си и имат достатъчно енергия да бъдат не само в ролята на грижовнен и отговорен родител, но и на майката, която може да се отпусне, да поиграе с тях и да стане част от приказния им свят.

Затова и мъжете се привличат от жени, чиято енергия е жива, динамична и вибрира в онази честота, която е най-аналогична на ситуацията в момента – понякога лека, нежна и грижовна, друг път страстна и изпепеляваща, на моменти весела, по детски възхитителна и приповдигната, но и богата на интелектуална стойност, самодостатъчност и способност да търси и открива удоволствие в живота. И всичко това е жената! Не защото някой е казал, че “трябва“ да бъдем такива, а защото така ни е дадено, на това сме способни. И го заслужаваме!

Ние, жените, сме емоционалният център на своето семейство. Ние сме тези, които привличат или отблъскват в своя живот – хора, събития, възможности. Ние задаваме в голяма степен динамиката на общуването, емоцията, реализацията в нашата малка семейна общност. И докато това е огромен дар, огромна свобода, то е и огромна отговорност, която лесно може да се превърне в товар. Защото изисква енергия! Така, както всички наши ежедневни дейности. И тук идва въпросът как да се изпълваме с енергия, за да можем да я споделяме с другите – да бъдем любящи, грижовни, търпеливи, изслушващи, присъстващи, но същевременно да оставяме и по нещичко за себе си. За да растем. За се развиваме. За да живеем, а не просто да съществуваме до изчерпване на ресурса.

Като съпруга, майка на две малки деца и доста активна жена, аз доста добре познавам дъното на “енергийното контейнерче“. Знам какво е да си изтощен, хронично преуморен и неудовлетворен и знам, че това е кръговрат, от който се излиза много трудно, с огромна решителност и понякога с огромно усилие. Така, сякаш не вървиш към, а срещу себе си. Едно от най-парадоксалните предизвикателства в живота на съвременната жена е да се научи да изпитва удоволствие и да живее с лекота! Което всъщност е в основата на нашата енергия и на нашата женска сила. В основата на щастливите семейни отношения, на мъдрото и осъзнато родителство, на магията да бъдеш Жена. Отвъд сметките за плащане, побъркания свят, който ни казва, че трябва да сме борещи се срещу мъжете кариеристки ИЛИ нещастни, свити в малките си кухнички домакини – изкуствени противопоставяния, създадени не от естествения ход на живота и природата, а от неудовлетворението на Човека. Отвъд всичко това, ние все още можем да открием себе си и своя баланс там, където твърде рядко го търсим – в себе си. Не толкова в новата работа, поредната скъпа вещ или новия партньор, а в себе си!

И така, кои са онези простички неща, които могат да ви изпълнят с нергия – за повече здраве, за повече красота, за по-леко общуване с околните, за повече увереност и самоуважение, за по-добра форма? С радост Ви споделям моите изпитани 7!

  1. Разбира се, на първо място – храната. Но не каква да е храна, а качествената храна. Храната, която ни дава енергия, пречиства тялото ни, а не го задръства и пренатоварва, така че след консумацията ѝ да се чувстваме по-тежки, уморени, унили. Такива неприятни качества имат храните, богати на добавки (пакетираните и полуготови храни), тестените изделия, мазните храни и храните с високо съдържание на захар, а също и всяка храна, консумирана в прекалено голямо количество, в опит да се тушира стреса. Затова, за храненето си винаги отделям време и се старая да не го правя на крак. Дори с две малки деца това е възможно и за мене е особено важно, като жена, да науча моето момиченце да отделя нужното време за тези малки, но толкова важни детайли от ежедневието. Защото и тя някой ден ще ще бъде заета млада дама, професионалист, майка или всичко това на един дъх.
  2. Хидратацията. Да, всички знаем, че тялото се нуждае от вода. Ако не пием достатъчно вода страда тялото, кожата, косата, отслабваме по-трудно, боли ни глава, чувстваме се по-уморени и т.н. Също така обаче водата има качеството да подобрява нашия баланс не само на физическо, но и на психо-емоционално ниво. Водата пречиства! Сигурно Ви е правило впечатление как когато сте напрегнати, уморени или разстроени, някой обичайно Ви предлага чаша с вода за успокоение. Е, това не е случайно. Неслучайно плачем, неслучайно обичаме да си вземаме душ, за да се отпуснем след дългия ден. Водата чисти, лекува и освобождава място за нова енергия – и в тялото, и в душата.
  3. Физическа активност. Няма значение с какво се занимаваш и дали гониш спортни рекорди или просто искаш да се раздвижиш. Няма значение дали отслабваш или си доволна от външния си вид. Енергията следва енергия. Ако искаш да се зареждаш, трябва да си активен. Така работи тялото, хормоните и сърцето ни. Ако си преуморен – раздвижи се (Умерено!). Ако си тъжен – Раздвижи се. Ако се чувстваш в дупка – раздвижи се. Движението активира и обменя енергията. То спомага да се изхвърли негативното напрежение, емоция, болка, блокажи, да се свържеш със себе си, да откриеш вътрешна сила, да прочистиш ума си. Неслучайно великият Поаро излиза на разходка при решаването на всеки труден случай, за да подхрани „сивите си клетки“.
  4. Заобиколи се с красота. Енергията се натрупва и обновява там, където има хармония. Тя обича реда, пространството и чистотата. Прекаленото претрупване – с вещи, мисли, задачи блокира пространството и във или около нас. Затова се презареждаме сред хармонията на природата и обновяването на връзката ни с нея. Затова в личното ни пространство енергията върви ръка за ръка с по-малко излишни вещи (не е нужно да ставаш минималист), вещи, които ти създават приятно, уютно усещане, хубави спомени, усещане за твое пространство. Помещения, изпълнени със свобода за движение. Знам, че това понякога е трудно с малки деца и всичките им кошчета, столчета, люлчици и т.н., но колкото по-малко мебели трябва да местиш или заобикаляш, за да се придвижваш в едно помещение, толкова повече това те изтощава и уморява. Цветове и текстури, които те подхранват, а не натоварват сетивата ти. Светлина, зеленина, вдъхновение. Там живее щастливата енергия!
  5. Създай си общност! За жените това е не просто важно, а безкрайно важно. Не, че мъжете нямат нужда от общност, напротив! Но при тях нещата се случват различно. Ние, жените, имаме нужда от кръг на женската енергия, от споделяне, от комуникация, от „изплакване на болката“, от сравняване, от женски практики, дори от малко спорене понякога. Заобикаляй се с хора, на които се възхищаваш, които хранят душата ти и никога няма да се чувстваш без стимул и мотивация!
  6. Научи се да искаш и да получаваш. Днес жените се хвалим как можем всичко сами, но истината е, че мнозинството от нас не умеят нито да дават, нито да искат и да получават от живота! Мъжете не разбират от намеци. Животът не разбира от намеци! Не, сериозно. Това не е в природата на нашите половинки – те са точни същества. И ценят точността повече от всичко. Огромна част от двойките днес се разделят, защото не говорят достатъчно. Не поставят ясно своите нужди и очаквания един към друг. След появата на децата и динамиката на ежедневието комуникацията става още по-трудна. Научи се да създаваш правилните мигове за разговори, в които ясно да заявяваш себе си. Без напрежение. Без критика. Без ултиматум. И да приемаш с благодарност всяка помощ, подкрепа, комплимент, който получаваш. Дори, ако трябва да го поискаш. Това не е „просене“!!! Както, за съжаление, много жени си мислят. Това е зрялост. Така постъпват жените, които харесват, ценят, уважават и знаят как да позиционират себе си леко и без излишен стрес. Имаш нужда от време за спорт – кажи го! Имаш нужда от време за книга – кажи го! Имаш мечта за сбъдване – кажи го! Вариантът: “Не, няма нужда от нищо“ и после: “ама на мен никой не ми помага“ (с гневни сълзи за повече драматизъм), не работи. Защото е детински. А ти не си дете! И повярвай ми, на хората около теб ще им хареса. И на мъжете. Дори на децата ти! Защото и те са хора!
  7. Научи се да си почиваш! И да спиш! Изненадващо е колко много се оплакваме понякога, че сме уморени, а дори когато имаме избор и възможност да си починем, избираме да не го правим. Никой не е по-голям от хлябът, е казано. А аз смело допълвам – от съня също! Знаеш ли, че има проучвания, които доказват, че недоспалите водачи на пътя са дори по-опасни от пияните такива? Е, сега даваш ли си сметка колко важен е сънят всъщност! Липсата на сън не просто ни гарантира торбички под очите, забавен метаболизъм и трудна концентрация. Той отслабва нашите съпротивителни сили, прави ни първични, лабилни дори на най-малкия стрес, неспособни да мислим и да се контролираме. Ако искаш да имаш мотивация да постигаш целите си – лични, семейни, професионални, да не крещиш на децата си и да не спориш излишно с половинката – трябва да спиш! Да, можеш да свършиш много неща във времето, което отделяш за сън и понякога това е добра идея. Но всичко си има граници. И цена. Днес толкова много хора се събуждат и заспиват с електронните си устройства, а после буквално минават през поредния ден в полубудно състояние. Какво постигаш от това? Просто губиш живота си. Научи се да казваш “не“ на нещата, които крадат от енергията ти и те преуморяват излишно. Днес те са много. Направи почивката задължителна част от графика си, без значение колко неща ти остава да “отметнеш“ и се посвети на нещата, които наистина ти позволяват да отдъхнеш и да се презаредиш. Социалните мрежи определено не са сред тях. Доказано е.

Знам, че тези 7 неща могат да изглеждат утопични, особено с малки деца наоколо. Но от личен опит мога да потвърдя, че далеч не е невъзможно те да бъдат трайно интегрирани в живота ти, с малките стъпки, с правилната нагласа и с необходимото търпение. И всичко това ще ти се отплати многократно!

С обич,
В.